dimecres, 29 de maig del 2019

17- UN RIU DE VENT





La sortida de dijous va ser fosca i entre penya-segats foscos, va valer la pena, quina sort haver-la fet. Sé que totes les sortides són diferents i totes valen la pena, enriqueixen, però em puc permetre pensar i dir, i segurament equivocar-me, que la sortida de dijous va tenir elements singulars que la van fer també singular. Quina sort cansar-se en una costa com aquesta, en el nostre temps i amb la gent que va venint a les sortides.

Avui, dimarts, acabo de tornar de navegar el riu de vent. Sé que costa creure que aquest riu existeix, però una vegada trobat és impossible no navega’l, una i altra vegada. I sé també que el riu té una explicació científica: el vent s’acanala, sempre és més fort als caps, o allà on llisca contra penya-segats, seguint-los, entre pedra i aigua. Aquest del que ara parlo, és un riu de tramuntana que comença a la platja de Ses Neues, a Guillola, i que en deu minuts, o potser menys, et fa recórrer els a prop de dos kilòmetres que la separen de Portlligat, volant sobre ones, sense palejar, només timonejant i gaudint i sent més mar que mai.

Avui hem sortit amb tramuntana una mica forta, potser força vuit, i ha vingut un principiant, el seu primer dia, però s’ha portat molt bé, sense problema, érem sis i ens ho hem passat bé a més no poder, com una llum i un color i una força de vent i de temps i de companya. Altra vegada hem tingut sort i l’hem gaudit, enfilant vers Cap de Creus, contra tramuntana, i tornant empesos pel vent, portant sempre una alegria ximple i contundent.

És una qüestió de disposició vital. Tot és qüestió de bona disposició vital. Ahir vaig escriure un conte sobre un home que un dia, al despertar, mira per la finestra i veu que el mar no hi és, i sense preguntar ni preguntar-se res ni intentar esbrinar què ha passat, es posa les botes de muntanya i es dirigeix cap el mar, o cap el terreny que abans era mar, i que ara són muntanyes, valls i depressions desconegudes, i l’home camina content i disposat a recórrer el nou territori que el moment li ofereix perquè el conegui. És a dir, davant qualsevol canvi, sigui bo o dolent, davant tota nova circumstància, cal acceptar-la i explorar-la, conèixer-la, amb alegria. La alegria de poder-ho encara fer.

Desconec la imatge que, des de dalt d’un penya-segat, formaven avui sis caiacs blaus passant com fletxes sobre les ones i empesos pel vent, però la puc imaginar, i sobretot la puc viure, perquè jo era en un d’aquests caiacs. Tot queda per més que en el mateix instant de ser desaparegui. Tot el que vivim amb intensitat, sort i alegria, ni es pot comprar ni vendre ni perdre. És.

La d’avui ha sigut una sortida esplèndida, podria dir que única, i m’equivocaria, perquè totes les sortides són esplèndides i úniques.

Acabar dient que desconec si escriure i llegir aquest blog val la pena, ja m’ho direu, lo de llegir-lo (encara que quasi mai algú diu, i no passa res, no dir, és el privilegi del lector, llegir i callar) el que sí sé que val la pena és sortir al mar, viure’l, com val la pena sortir al mar que és la vida, viure-la. Això no cal que m’ho digueu, ho sé.

El proper divendres, si tot va bé, continuarem.



Aquestes són les fotos d’avui, en el moment de descans, abans de tornar a vent i ones, i buscar i pujar al riu de vent. 






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada