dimarts, 7 de maig del 2019

14- UN MAR COLOR GRIS PIRATA, I MOLTES, MOLTES MEDUSES





Recordo dues sortides d’aquests dies, i és que a vegades les sortides s’amaguen entre tantes que són i no les recordo, cauen i formen un magma que, amb altres elements, sedimenta el que ens dona forma.

A la primera érem bastants i vam palejar Nord, fins treure el nas a Cap de Creus i veure lluny França, i vam tornar contra vent de mar, saltant i amb una única preocupació, no bolcar perquè el mar era una catifa de meduses, les nostres pales s’enfonsaven primer en meduses, i després en aigua. Ens vam parar a Guillola, però no vam poder banyar-nos, impossible entrar en un mar de meduses.

A la segona vaig arribar després de conduir per l’Empordà sota la pluja, vaig arribar just per sortir a un mar que ens esperava amb la sorpresa d’un gris metàl·lic que es confonia amb el gris dels Penya-segats de Punta Prima, al Sud, cap a Roses, un mar aquell dia amb una continuïtat, soledat i singularitat que ens feia sentir vius, altra vegada com si fóssim part d’un quadre, una pintura, però no immòbils i insensibles, ans al contrari, recorrent mar i sentint amb intensitat.  Vam entrar a sa coua del Bou Marí, on l’any 1973 es va veure a Cadaqués l’últim exemplar de foca Mediterrània (Monachus monachus)  (les foques tenien el seu hàbitat a sa coua des Bou Marí, i els pescadors cadaquesencs, per superstició, portaven sempre un tros de pell de foca en el seu llagut per tal d’allunyar perills i tempestes), i vam poder arribar fins a la petita platja que hi ha al fons de la cova, vam fer després el tomb a l’illa de Mallorca, l’illot que és davant la cova, i després vam parar a Escucucrucú, vam pujar a dalt, i vam gaudir d’una vista diferent del poble, del mar i de les illes.

En aquesta sortida, potser pel color fosc del mar i per la força del paisatge solitari i metàl·lic, vam parlar de pirates. I avui aquí parlarem també de pirates.

L’any 1543, els pirates germans Barba-rossa, en atacar i assolar Cadaqués, van incendiar la seva petita capella, i l’any 1620 en el mateix lloc es va començar a construir l’actual Església de Cadaqués, d’estil gòtic.

Els moros, els pirates i els corsaris s’emboscaven a Cala Jugadora, esperant el pas d’un vaixell al que sobtaven i atacaven.  Pobres mariners i pescadors, no en tenien prou amb els perills d’un mar poderós, les cales amagaven enemics, tot era feina feixuga en temps difícils.

També els reis actuaven a vegades com a pirates. El rei que regnava a Alger des de l’any 1581 al 1587 era un rei tossut, insistent i enemic de Cadaqués.  En un manual del any 1666 s’explica que aquest rei, que es deia Morato Arrays, va atacar Cadaqués l’any 1581, amb 7 vaixells i 700 homes, no poden conquerir Es Baluard, defensat pel governador Antoni Escoffet; el rei va tornar, però, l’any 1584, aquesta vegada amb 22 vaixells i 2000 homes, i quan ja posaven foc a Es Portal, també defensat per Escoffet, van arribar des de Perelada, Castelló i Figueres, reforços a favor de Cadaqués, i el rei va tenir que fugir. Però ja hem dit el caràcter tenaç del dit rei, i l’any 1587 va tornar per tercera vegada amb 7 vaixells i molts homes (no sabem exactament quants), però també va ser obligat a fugir pel mateix governador, Antoni Escoffet, qui va resultar ferit en el segon atac, i va morir l’any 1597 al Roselló, comandant un grup de 60 homes en lluita contra els francesos.

Segons les cròniques és possible que Cervantes fos atrapat pels turcs davant de Cadaqués i acabés sent esclau d’un tal Dalí, perquè encara que un escrit diu que va ser davant de Palamós, els més parlen de Cap de Creus i de Cadaqués. Segurament mai ho sabrem amb seguretat, però és quasi segur que va ser en algun lloc de la Costa Brava, quan tornant a Espanya a bord de la galera Sol, després de la batalla de Lepant, un grapat de vaixells turcs, comandats per Arnaut, varen agafar presoners a l’autor del Quixot i al seu germà Rodrigo i els varen portar a Argel, on Cervantes va ser venut com esclau a un comerciant grec renegat i amb un nom, Dalí Mamí, que també apropa tota aquella circumstància a Cadaqués.


Aquells eren temps difícils, i per això cal que ara no ens queixem sense tenir un motiu greu per fer-ho.

Avui només dues fotos del dia de les meduses, a la platja de Guillola, i un vídeo de les meduses. Cal dir que al video no es veu els bancs de meduses que ens vam trobar, totes juntes formant denses catifes, però al menys dóna una idea de la quantitat de meduses que hi havia.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada